Blije automonteur met migratieachtergrond aan het werk in Nederland – voorbeeld van juist geen onbenut arbeidspotentieel migranten

Zó ziet het eruit als  voorheen onbenut arbeidspotentieel wél wordt ingezet.

Terwijl veel sectoren in Nederland kampen met personeelstekorten, staat een groot deel van het onbenut arbeidspotentieel migranten aan de kant. Meer dan 300.000 migranten, veelal mensen van buiten de EU, zijn bereid en in staat om te werken, maar vinden geen aansluiting op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit het recente rapport van de Adviesraad Migratie. Als Divitia Werkt zien we dagelijks dat er wél mogelijkheden zijn, mits de juiste voorwaarden worden gecreëerd.

Wie zijn deze migranten zonder werk?

Het gaat om mensen die vaak al jaren in Nederland verblijven, met een verblijfsvergunning, en voor wie het dus wettelijk mogelijk is om  te werken. Velen van hen willen ook dolgraag aan de slag. Toch blijkt dat hun arbeidsparticipatie achterblijft bij het gemiddelde. Vooral vrouwen, mensen met een niet-westerse achtergrond en statushouders lopen tegen drempels aan.

Wat cijfers van het CBS:

  • Van de mensen met een Nederlandse achtergrond is ongeveer 72% actief op de arbeidsmarkt.
  • Bij mensen met een niet-westerse migratieachtergrond is dat 62%.
  • Voor vrouwen met een niet-westerse achtergrond ligt dit nog lager, op zo’n 54%.

Wat belemmert hen dan om aan de slag te gaan? Denk aan taalbelemmeringen, gebrek aan erkenning van diploma’s, of simpelweg het niet hebben van een netwerk.

Waarom is er sprake van onbenut arbeidspotentieel migranten?

De Adviesraad Migratie noemt drie oorzaken:

  1. Beleid dat onvoldoende aansluit op de realiteit van migranten. Veel programma’s zijn generiek of gericht op snelle uitstroom, zonder oog voor duurzame ontwikkeling. Beleid is onvoldoende gericht op individuen en hun mogelijkheden, waardoor ze regelmatig de plank misslaat.
  2. Werkgevers aarzelen: onbekend maakt onbemind. Veel organisaties weten niet hoe ze migranten een kans kunnen geven, of vrezen complexiteit.
  3. Belemmeringen in regelgeving, zoals het traag erkennen van buitenlandse diploma’s, maken het moeilijk om talent snel in te zetten.

Wat zegt de Adviesraad Migratie over onbenut arbeidspotentieel migranten?

In het rapport “Talenten Benutten” stelt de Adviesraad dat Nederland zich niet kan veroorloven om dit arbeidspotentieel te blijven negeren. Er is niet alleen een morele plicht, maar ook een economisch belang. De raad doet concrete aanbevelingen:

  • Zorg voor begeleiding op maat
  • Investeer in taal en vaktaal
  • Erken competenties en buitenlandse diploma’s sneller
  • Stimuleer werkgevers om inclusiever te werven

Ook stelt de Raad voor om bijstand en inburgering beter te combineren met werk, om zo instroom naar werk te versnellen.

Wat kunnen organisaties als Divitia Werkt doen?

Divitia Werkt bouwt bruggen tussen werkgevers en werkzoekenden met een migratieachtergrond. Wij geloven dat werk meer is dan inkomen: het gaat ook om taal, zelfvertrouwen, zingeving en meedoen. We werken kleinschalig en persoonlijk. Juist dát blijkt effectief.

Een voorbeeld: gisteren bezochten we met vijf kandidaten een zorginstelling. Ze maken kans op een plek als vrijwilliger, met uitzicht op een opleiding in de zorg. Wat ze meekregen? Hoop. Verbinding. En een eerste stap naar werk.

Daarnaast werken we samen met een opleider die vakgericht Nederlands combineert met praktische beroepsvaardigheden. Denk aan zorgopleidingen waarbij taaltraining is afgestemd op het werk. We zijn in gesprek met een andere zorginstelling om met die aanpak een volgende groep kandidaten op te leiden én in te laten stromen.

We merken dat wanneer werkgevers de stap durven zetten, ze verrast zijn. Niet alleen door de motivatie van kandidaten, maar ook door het effect op de werkvloer: meer diversiteit, meer betrokkenheid, en vaak een verfrissende blik.

.

Conclusie: tijd om kansen te grijpen

Het arbeidspotentieel van migranten is geen probleem, maar een kans. Een kans om vacatures te vullen. Het is vooral een kans om mensen tot hun recht te laten komen. Laten we als samenleving de handschoen oppakken. En laten we als werkgevers niet alleen kijken naar cv’s, maar naar mensen en naar mogelijkheden.

Divitia Werkt doet dat elke dag. Samen met werkgevers die durven investeren in mensen. Doe je mee? Laten we een einde maken aan het onbenut arbeidspotentieel migranten.


Bronnen:
Adviesraad Migratie – Talenten Benutten
CBS StatLine – Arbeidsdeelname naar migratieachtergrond